Skip to content

Ferrum Frost 2008

Jau trečius metus iš eilės gaunasi apsilankyti festivalyje Ferrum Frost. Prisimenu, labai įspūdingas buvo 2006 metų koncertas, skirtas lietuviškai muzikai, o headlaineriai buvo ŽAS :-) Pernai teko eiti pažiūrėti, kaip ant scenos elgiasi Napalm Death. Ir šiaip Ferrum paskutiniu metu organizuoja gana įspūdingus renginius, vis pakviesdami kokią nors įdomesnę grupę. Šį kartą norėjosi pamatyti barzdotus latvius Skyforger, kurių buvau dar nematęs.

Taigi penktadienį, vasario 8 dieną, negarbingai pabėgęs nuo remonto namuose ir valandą vėluodamas atvažiavau ant Tauro kalno, ir sužinojau, kad, kaip ir tikėjausi, vieną grupę praleidau. 4 grupės per vakarą man atrodo truputį per daug, dėl to pirmos grupės nepamatymas buvo planuotas. Galvojau, kad nepamatysiu ir antrosios, bet spėjau atvykti dar prieš jų pasirodymą.

Antroji festivalio grupė buvo kauniečiai Ossastorium. Patinka jie man, dėl to džiaugiuosi, kad pasisekė suspėti į jų pasirodymą. Į pabaigą netgi sugebėjo gerai įsigarsinti, nors per pirmą gabalą girdėjosi tik būgnai. Nors Ossatorium muzika ganėtinai netūsovna (lyginant su grupėmis, kurios turėjo groti vėliau), publika šėlo. Man labiausiai patiko bisui sugrotas gabalas „Rekviem“, kurio prieš 2 metus tame pačiame Ferrum Frost jie žadėjo daugiau nebegroti. Teks vėl pirkti jų kompaktą, kai išeis.

Kol grojo Ossatorium, salėje prisirinko pakankamai daug publikos. Mulen Ružas jau seniai nebesutalpina visų koncertuose besilankančių metalistų, bet vos vos didesnės salės Vilniuje nėra, arba ji neįperkama metalo koncertų organizatoriams… Na, gal kartais ir galima būtų sumokėti daugiau už bilietą ir visą laiką nesijausti kaip ir troleibuse, bet, kita vertus, metalo koncertai šiais laikais ir taip nėra labai pigūs – jei Ferrum Frost būtų kainavęs daugiau, būčiau labai stipriai pamąstęs prieš eidamas.

Po Ossatorium ant scenos pasirodo latviai Skyforger, kurių pažiūrėt aš ir atėjau į koncertą. Į juos pažiūrėti atėjusių buvo ir daugiau, troleibusinis įspūdis tik sustiprėjo :-) Latvius užskaitom – ir su barzdom, ir metalą groja. Publika šėlsta toliau, viskas labai faina, latviai bando šnekėti latviškai, bet galų gale, что бы все поняли užšneka rusiškai (įdomu tai, kad pusė publikos turbūt rusiškai nemokėjo), sugroja gabalą, dedikuotą jų kolegoms lietuviams Obtest, ir nueina nuo scenos. Publika reikalauja grįžti, ir čia atsitinka man turbūt labiausiai įsiminęs dalykas.

Bisui Skyforger sudainuoja liaudies dainą… bet… tai jiems labai sunkiai sekasi dėl to, kad visi yra užkimę ir tikriausiai turėtų net neprašnekėti, ką jau kalbėti apie dainavimą. Beje, vos prieš kelias minutes jie puikiai dainavo tiek liaudies dainas, tiek metalą ;-) Va ką padaro su žmonėmis adrenalinas, spėju, kad nuėję nuo scenos latviai atsipalaidavo ir dėl to jų balsai iškart užkimo.

Paskutinė grupė – suomiai Ensiferum. Hm… Iš karto galiu pasakyt, kad man jų muzika nepatinka ir šiaip ne metalas ir ne olus :-) Namie tikrai neklausyčiau, o koncerte… kad jau atėjau, tai pažiūrėsiu. Ant scenos pasirodo pusnuogiai горячие финнские парни (beje, jiems grojant, salėje tikrai buvo panašu į pirtį), ir pradeda groti polką metalo stiliumi. Atrodo labai juokingai, puikiai tiktų prie alaus (net pasigailiu, kad esu blaivas). Su kolega rtfb dainuojam ir darom nesąmones, visi kiti elgiasi ne ką geriau, tik kad kolega greitai pavargsta ir išeina pakvėpuot grynu oru. Geri suomių vestuvių muzikantai pasitaikė, nu kodėl lietuvių vestuvių muzikantai nepradeda groti metalo, manau, ne ką blogiau galima būtų pavaryt „kliuku kliuku kliuku gersim po stikliuką iš to mažo buteliuko“. Įdomu būtų paskaityt suomių tekstus, negi jie ten apie rimtus dalykus dainuoja – bent jau skamba tai visai nerimtai.

Per paskutinį Ensiferum gabalą (nzn, ar jis tikrai toks ir buvo) grynu oru kvėpuojantys kolegos rtfb ir Ievutė parašo sms, kad reikia plautis, aš jiems pritariu, ir mes išeinam į lauką. Kolegos prašo pavežt iki kabako dasimušimui, aš sutinku, ir plepėdami apie McDonaldo maitinimo ypatybes išvažiuojam lauk. Pataikom, aišku tiesiai į McDonaldą – paskutinį kartą aš ten buvau prieš du metus, kai giminės nusitempė po vestuvių „atskiesti silkutės maistu iš naftos“. Susileidžiam po vieną kitą Kąsburgerį, bent jau aš dėl to pasidarau dar labiau alkanas, išleidžiu kolegas prie skirtingų kabakų, ir važiuoju namo, kur vietoj valgio miegu iki ryto kaip užmuštas.

Kitą savaitgalį Siemens Arenoje koncertuoja Nightwish. Ar ne per daug suomių grupių vienu metu puola Lietuvą?

3 Comments

  1. Zaulia wrote:

    skamba idomiai. olkokoncertas…
    heh. o McDonaldsas… beeee

    Pirmadienis, vasario 11, 2008 at 20:59 | Permalink
  2. Profilio nuotrauka (skaitytojas) Mantas wrote:

    „sugroja gabalą, dedikuotą jų kolegoms lietuviams Obtest“

    Obtest mano mėgstamiausia grupė ;)
    O šituos Skyforger tai irgi jau atsisiunčiau, reiks paklausyt kada nors.

    Antradienis, vasario 12, 2008 at 17:40 | Permalink
  3. Vasilij wrote:

    Gerai rasau. Rasyk daugiau.

    Pradzia iskaityta. :)

    Ketvirtadienis, vasario 14, 2008 at 13:23 | Permalink
Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Eiti prie įrankių juostos