Skip to content

Bendroji visa ko priežastis

Šią savaitę sudalyvavome renginyje, kokiuose retai dalyvaujam. Tai buvo diskusijų klubo Politika.lt susitikimas tema „Ar vertybės Lietuvoje nyksta?“, kuriame buvo pristatoma Demokratinės politikos instituto išleista knyga (tiksliau, straipsnių rinkinys) „Vertybių nykimas? Rimtas požiūris į atsakomybę“. Diskusijoje daugiausiai šnekėjo profesoriai, kuriems neduok pavalgyt, o duok pašnekėt. Buvo cituojami įvairūs filosofai, aptariamas lietuviškų vertybių egzistavimas, nykimas ir atsispindėjimas internetiniuose komentaruose, virtuvėje, vonioje ir visur kitur.

Kadangi renginys buvo skirtas knygos pristatymui, pabaigoje buvo padėkota visiems, prisidėjusiems prie jos atsiradimo, tarp jų ir redaktorei. Autoriai pasidalino įspūdžiais, kad redaktorė buvo itin priekabi. Vienas iš profesorių papasakojo, kaip paprastai recenzuojamos knygos: skambinama kokiam nors pažįstamam dr. Petrui, „klausyk, Petrai, aš tave prirašysiu kaip recenzentą, ar sutinki“, Petras sutinka, viskas tvarkoj. Šiuo atveju knygos redaktorė ne tik pati kabinėjosi prie straipsnių turinio, bet ir suorganizavo tikrus recenzentus, kurie parašė tikras recenzijas. Tai, kad viskas buvo daroma taip, kaip reikia, kai kuriems netgi sukėlė nuostabą.

Važiuodami namo iš susitikimo aptarėme kai kuriuos momentus. Labiausiai įstrigo aukščiau minėtas pasakojimas apie tai, kaip Lietuvoje leidžiama akademinė literatūra. Įdomu, ar tai būdinga tik humanitarams, ar ir tiksliukams? Požiūrį, kad chaltūra yra nieko blogo, galima rasti ne tik moksle, bet ir kitose srityse, todėl nusprendėme, kad didelę dalį problemų sukelia tai, kad žmonės yra įpratę chaltūrinti. Vertybė, kuri yra labiausiai sunykusi ir kurios labiausiai trūksta, yra nechaltūrinimas, kurį galima būtų apibūdinti kaip atsakomybę už savo darbus. Man mokykloje aiškino: jei negali padaryti ko nors gerai, tai geriau visai nedaryk, užsiimk kitais dalykais. Deja, tikriausiai ne visus taip mokino…

6 Comments

  1. rtfb wrote:

    Heh, akurat, aš irgi pastebiu būtent šitos vertybės stoką kaip pasikartojantį problemų šaltinį visokeriopose srityse. Ir kuo labiau pažįstu pasaulį, tuo labiau tą pastebiu ne tik Lietuvoje.

    Kalbant apie mokslų sritis, neseniai girdėjau atsiliepimą iš šviežiai iškeptos antropologijos doktorantės. Besiregistruodama kažkam-kažkam, kur reikia nurodyti publikacijas, ji atnešė visas savo keturias. Sakė, kad į ją žiūrėjo tokiom akim, kad kvadratinėm jas pavadinti trūksta dimensijų. Mol, tu ką! Taigi tiek nereikia, per visą Dr. pakanka dviejų… Va tau ir va :-)

    -rtfb

    Pirmadienis, gruodžio 22, 2008 at 20:20 | Permalink
  2. Profilio nuotrauka (Chemiker) Chemiker wrote:

    Aha, aš pastebiu ir tarptautinį aspektą… Šita tema galima rašyt rašinius ir rašyt :-)

    Antradienis, gruodžio 23, 2008 at 11:50 | Permalink
  3. zaulia wrote:

    nu. o kodėl mane ištinka visokie moraliniai skausmai, kai aš referatą rašau, ir matau, kad nusišneku?..

    žodžiu. Bet pasidžiaukime tuo, kad nors kas nors tai pastebi.

    Antradienis, gruodžio 23, 2008 at 20:27 | Permalink
  4. zaulia wrote:

    vienok, įrašo pavadinimas nuskambėjo kaip „42“

    Antradienis, gruodžio 23, 2008 at 20:31 | Permalink
  5. Profilio nuotrauka (Chemiker) Chemiker wrote:

    Tai tokia ir buvo idėja :-)

    Sekmadienis, gruodžio 28, 2008 at 0:49 | Permalink
  6. erikas wrote:

    Sveiki gal galit pavelbit su chemija?
    1.parasykite druskos rugsties ir sieros formules ir liekanu pavadinimus
    2.parasykite reakciju lygtis tarp :
    a) gelezies (2) ir druskos rugsties
    b) magnio ir sieros rugsties
    C) aliuminio ir sieros rugsties
    3.parasykite vandenilio sulfidines rugsties ir fosforo rugsties gavimo reakciju lygtis
    Aciu man sunkiai sekasi chemija

    Ketvirtadienis, gegužės 29, 2014 at 16:07 | Permalink
Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Eiti prie įrankių juostos