Skip to content

Apie santykius su Linux: viskas veikia

Po mano labai seno rašinuko apie problemas, kurių vis dar turiu su Windows Višta, rtfb užsakė paaiškinamąjį rašinį apie mano santykius su Linux’u. Ilgai galvojau, ką būtų galima parašyti, kol supratau, kad nieks nebus. Aš tiesiog naudojuosi Linuxu, bet nieko apie tai parašyt negaliu. Naudojuosi, nes patinka ir gražu :-)

O dabar apie savaitgalį. Paskaitę visokių blogų užsikabliavome ant Triumfo arkos ir šeštadienį nuvažiavome į sodą jos pasižiūrėt. Kad būtų ką veikti per reklamas, išsitraukiau savo Toshiba Satellite laptopą (kodinis pavadinimas: magnetofonas), ir žiūriu, kad pas jį Ubuntu kažkodėl visai streikuoja… Problemos buvo tokios:

  • Pidgin nesijungia prie googletalko.
  • Firefox neatsimena nustatymų ir tik įsijungus visada krauna namų puslapį bei liepia pasirinkti kažkokius AdBlock settingus.
  • Išjungiant kompiuterį neišsaugoma sesija, nors nustatyta, kad turi būti saugoma. Dėl to labai užknisa kiekvieną kartą iš naujo atsidarinėt visas programas.
  • Hardwarinis garso reguliavimas nenori veikti. Ratukas nekeičia garsumo, o prijungus ausines, groja ir per jas, ir per laptopo kolonėles.

Šeštadienis taip ir baigėsi. Iš Triumfo arkos kažkodėl iškrito Ieva Prudnikovaitė. Kadangi toliau dainuoti liko tik vyrai, galima spėti, kad telefonu daugiausiai balsuoja moterys ;-) O sekmadieniui buvo jau planuojamas Ubuntu perinstaliavimas ant magnetofono, bet pradėjus spręsti problemas, šiek tiek patrukdant gimines, po truputį viskas pradėjo veikti:

  • Pas Pidginą per kažkuriuos atnaujinimus „nusimušė“ prisijungimo prie googletalk nustatymai, įvedus teisingus, pradėjo veikti. Beje, googlio helpai atitinkama tema kažkodėl pasidarė ne tokie išsamūs, kaip anksčiau… Dėl to problemų sprendimas randamas kitame puslapyje pačioje apačioje: reikia jungtis per seną portą 5223 ir nustatyti „Connect port 443“.
  • Firefoxo perinstaliavimas nepadėjo. Paieškojus internete, vienintelis patarimas buvo „išmesti viską iš ~/.mozilla/firefox/“. Taip padarius, Firefoxas nustojo lūžinėti, tik teko iš naujo susidėliot adresyną bei pluginus.
  • Užmetęs akį į internetą, kažkur pamačiau, kad sesijos neišsaugojimas yra GNOME bugas, tai matyt kol kas teks gyventi be šito. Bet staliniam kompe kažkodėl viskas veikia…
  • Tada pradėjau domėtis garso nustatymais… Googlinant dauguma rastų dalykų buvo „pas mane visiškai neveikia garsas ant Toshiba Satellite laptopo, ką daryt“. Šitą etapą mes jau seniai praėjom ;-) Ratukas buvo sureguliuotas paprastai per konfigūravimo meniu – ten nurodoma, kuris garso įrenginys yra kontroliuojamas. Kolonėlės ir ausinės – rimtesnė problema… Galų gale pradėjau googlinti pagal garso plokštės modelį, bandžiau visokius patarimus, ir vienas paskutinis suveikė. Įdomiausia, kad jis buvo „užrašykite į tam tikrą failą kažkas=lenovo“ :-) Kur tai radau, neklauskite, neprisimenu. Ką tiksliai reikia daryti, irgi.

Kadangi viskas ant magnetofono pradėjo veikti, savaitgalis užskaitomas kaip sėkmingas. Tiesa, patarimai, ką ir kaip dar būtų galima sutvarkyt, visada laukiami.

One Comment

  1. zaulia wrote:

    kažkaip viskas baisiai ir painiai skamba.
    o Prudnikovaitė keistai iškrito.

    Ketvirtadienis, gruodžio 18, 2008 at 2:23 | Permalink
Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Eiti prie įrankių juostos