Skip to content

Kiek vietos užima Vindausai? Kiek randa, tiek ir pasiima.

Koroče, turėjau problemą. Ir nežinau, gal vis dar turiu.

Prieš maždaug pusę metų darbui įsigijau laptopą. Tuo metu man paaiškino, kad visi naujesni kompai yra parduodami tik su Windows Višta, o kadangi kompo norėjosi daugiau ar mažiau modernaus, tai teko imti tą baubą. Truputį paužsiėminėjau su visokiom neveikiančiom funkcijom, ir galų gale pavyko padaryti tvarką: 23 Gb particija Windowsams ir softui (nu tiek tai tikrai turėtų užtekti…), kelios particijos duomenims (atskirai darbiniams ir asmeniniams), kažkiek vietos Linuxui. Galvojau, kad turėtų užtekti, Windows tuo metu užėmė ~7 Gb.

Galiu pasakyti, kad didesnių problemų dirbdamas po Windows Vista nepatyriau. Pradžioje viskas truputį lūžinėjo, paskui tai susitvarkė. Kai kas man patiko labiau, nei XP (pvz., Start meniu), prie kai kurių kitus erzinančių dalykų įpratau (UAC ar koks ten nesąmonius). Iš karto išjungiau visus stabdančius dalykus (kažkur ten yra varnelė "adjust best performance", kuri tai daro), dėl to pagrindinis trūkumas atrodė tai, kad OS diske užėmė labai daug vietos.

Tai va su šituo trūkumu ir susijusi mano problema. Kai išėjo Service Pack’as, parsisiunčiau jį ir jis man sako "reikės 4,5 Gb laisvos vietos instaliavimui". Žiūriu, kad pas mane tos vietos mažiau, tai pramečiau lauk kažką, bet neinstaliavau, neprisiruošiau. O kai galų gale sugalvojau, kad reikia šitą reikalą sutvarkyt, žiūriu, kad vietos diske vėl liko tik 1 Gb. Nu blin, galvoju, reikia išmest lauk šlamštą – ogi taigi to šlamšto jau seniai nebėra… Pasižiūrėjau, kas ir kaip – c:\windows jama jau ne 7, o 13 Gb (kas mėnesį suvalgė po gigabaitą per tą pusmetį). Bandžiau kažką googlinti, išjungiau visokius System Restore ir dar visokius reikalus, bet nepadėjo – vietos vis dar per mažai buvo… Tada radau funkciją "Compress to save disk space". Sukompresinau kažką. Pratryniau softą, kuris užėmė daugiausiai vietos. Susiinstaliavau tą Service Packą, susiinstaliavau atgal softą, turiu dabar likusius 4 Gb laisvos vietos ir galvoju – ateis gi tokia diena, kai man vėl pritrūks vietos, nes viską, ką ras, bus pasiėmę Windowsai…

Draugai kompiuterastai, patarkit ką nors. Čia matyt normalu, kad OS taip pučiasi, ir aš pats durnas, kad tik tik vietos jai palikau? O vienintelis sprendimas yra performatuoti visą diską ir paskirti daugiau vietos?

Variantų "imti XP" ir "naudoti Linux" nesiūlyti, nes pirmas yra man ir taip žinomas, o antras netinka, nes darbui reikalingas vindausinis softas, dėl to Linuxą naudot negaunasi.

10 Comments

  1. Profilio nuotrauka (skaitytojas) Mantas wrote:

    Aš su xp sp2 sau laimingas gyvenu.
    Iš 10gb dar likę 3gb laisvos.
    Taigi windows sp2 – 3gb
    programos 1,5gb
    o toliau visokie system restore, virtual memory ir pan.

    Taip, kad tas posakis „kiek randa tiek užima“ mano atveju netinka. Gal čia apie vištą :)

    Trečiadienis, gegužės 7, 2008 at 14:42 | Permalink
  2. Nazg wrote:

    Aš nieko nepatarsiu, tik tiek galiu pasakyt, kad naudodamas naminą Vistą gali nemokamai gauti naminį XP :) tai „ankstesnės atitinkamos versijos panaudos teisė“ :D

    Trečiadienis, gegužės 7, 2008 at 15:56 | Permalink
  3. Profilio nuotrauka (Chemiker) Chemiker wrote:

    Šitą opciją reikia turėt omeny.

    XP pas mane darbe irgi pasidaugino užimamų gigabaitų prasme, bet taip baisiai nebuvo, buvo kažkas panašaus, kaip pas Mantą.

    Trečiadienis, gegužės 7, 2008 at 16:05 | Permalink
  4. Evaldas wrote:

    Yra visokie TEMP katalogai, kuriuose kaupiasi tikrai daug duomenų. Ir aš kalbu ne tik apie tą, kuris taip ir vadinasi TEMP. Yra jų ir daugiau. Be to, jų dar ir nerodo kai kurių, reikia atslėpt. Dažniausiai tai duomenys apie instaliuotus OS papildinius, jų pačių instaliacijos. Iš interneto gaunamas turinys yra visas išsaugomas. Yra dar toks ‘Application Data’ katalogas, kuriame taip pat galima rast įdomių dalykų, kuriuos galima ištrint :)

    Dar yra variantas pasidaryt pagrindiniu disku bet kurį kitą, tik ne C:/. Nes jau nuo seno šiukšlės dažniausiai keliauja į ten.

    Trečiadienis, gegužės 7, 2008 at 20:52 | Permalink
  5. Profilio nuotrauka (Chemiker) Chemiker wrote:

    Hm, o kokios būtų rekomendacijos, kaip rasti tuos TEMP katalogus? :-) Ir kaip žinot, ką iš ten galima trint, o ko geriau nereikia?

    Man tai pasirodė panašu, kad Windowsuose trūksta kažko panašaus į „apt-get autoremove“.

    O dėl kitų diskų, tai juose ir taip daug šlamšto, niekas netelpa. Reikės prasivalyt, aišku, bet vėlgi kol kas vyksta moralinis pasiruošimas.

    Ketvirtadienis, gegužės 8, 2008 at 14:39 | Permalink
  6. Evaldas wrote:

    Per daug nesigilinant galima viską trinti iš:
    1. C:\WINDOWS\Temp
    2. C:\WINDOWS\Downloaded Installations
    3. C:\Documents and Settings\[USER_NAME]\Recent
    4. C:\Documents and Settings\[USER_NAME]\Local Settings\Temp
    5. C:\Documents and Settings\[USER_NAME]\Local Settings\Temporary Internet Files

    Yra ir kitų vietų, bet ten jau reik žinot, ką galima, ko ne. Ir pas kiekvieną skirtingai :)

    Ketvirtadienis, gegužės 8, 2008 at 22:20 | Permalink
  7. Profilio nuotrauka (Chemiker) Chemiker wrote:

    Šituos katalogus, man atrodo, pravalo ir automatinis Windowsų toolsas. Koks nors automatizuotas reikalas visų kitų šlamštų pravalymui irgi būtų nieko :-)

    Nu nesvarbu, tegul būna tie windowsai kad ir per visą diską, yra dabar ir kitų reikalų gyvenime.

    Šeštadienis, gegužės 10, 2008 at 10:18 | Permalink
  8. zaulia wrote:

    tai taip sakant, ir man yra kazkokiu kompiuteriniu problemu. Bet jomis galima uzsiimt, kai jau labai ner ka veikt.
    O tamstos dabar turit ka veikt;)

    Šeštadienis, gegužės 10, 2008 at 17:58 | Permalink
  9. Profilio nuotrauka (Chemiker) Chemiker wrote:

    Nebūtinai kai nėra ką veikti, galima tada, kai labai jau užknisa :-)

    Šeštadienis, gegužės 10, 2008 at 21:35 | Permalink
  10. zaulia wrote:

    aij, kad kažkaip po to, kai vos ant nosies nenukrito geležinė penkių metrų ilgio žaliuzė, tai man giliai px ant visko. būtų tik to laiko ką nors neveikt…

    Sekmadienis, gegužės 11, 2008 at 9:48 | Permalink

One Trackback/Pingback

  1. Bijau chemijos » Apie santykius su Linux: viskas veikia on Pirmadienis, gruodžio 15, 2008 at 13:30

    […] mano labai seno rašinuko apie problemas, kurių vis dar turiu su Windows Višta, rtfb užsakė paaiškinamąjį rašinį apie mano […]

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Eiti prie įrankių juostos